ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ: ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΟΥΚΥΔΙΔΗ ΣΤΟ 1823
17 Μαρ 2021

ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ: ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΟΥΚΥΔΙΔΗ ΣΤΟ 1823

Στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών της Α’ Λυκείου, οι μαθητές/τριες αναζήτησαν ομοιότητες και διαφορές ανάμεσα στον πρώτο εμφύλιο που συνέβη κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου και σ' εκείνον των πρώτων χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης.

Αρχικά, μελετήσαμε διεξοδικά τον πρώτο εμφύλιο πόλεμο που συνέβη στην Ελλάδα, αυτόν που έλαβε χώρα στην Κέρκυρα το 427 π.Χ. μεταξύ δημοκρατικών και ολιγαρχικών. Με τον μοναδικό του τρόπο ο Θουκυδίδης μας μετέφερε εκεί και μας προβλημάτισε σχετικά με τις επιπτώσεις του εμφυλίου πολέμου στο ήθος των ανθρώπων. Αναζητώντας παραλληλισμούς με νεότερα ιστορικά γεγονότα σταθήκαμε στον εμφύλιο των πρώτων χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης, συγκεκριμένα του 1823 μ.Χ. ανάμεσα στους Έλληνες που επιδίωκαν να διατηρήσουν την εξουσία την οποία διέθεταν προεπαναστατικά και σ’ εκείνους που αναδείχτηκαν στα πεδία των μαχών.

Οι μαθητές συνέθεσαν εργασίες στις οποίες συνέκριναν τα δύο αυτά ιστορικά γεγονότα προκειμένου να επιβεβαιώσουν τα προφητικά λόγια του Θουκυδίδη «Οι εμφύλιες συγκρούσεις έφεραν μεγάλες κι αμέτρητες συμφορές στις πολιτείες, συμφορές που γίνονται και θα γίνονται πάντα όσο δεν αλλάζει η φύση του ανθρώπου».

Σχετικά Άρθρα

Πρέπει να συνδεθείτε για να σχολιάσετε.
Αρχείο
  • Πρόσφατα
  • Δημοφιλή
  • Ετικέτες